Amentü inancımız sahih mi?

Amentü’de hayır ve şer Allah’tan, Kuran’a göre ise şer Allah’tan değil.

Amentü: Ben Allâh-ü Te’âlâ’ya, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere ; hayır ve şerrin Allâh-ü Te’âlâ’dan olduğuna inandım.

Nisa 79:Sana iyilikten-güzellikten isabet eden şeyler, işte Allah’tandır. Sana kötülükten isabet eden şeyler de senin kendindendir. Ve Biz seni insanlara bir elçi olarak gönderdik. İyi bir tanık olarak da Allah yeter.

Âl-i İmrân 165: Başınıza bir bela gelince siz, onun iki katını onların başlarına getirmiş olduğunuz halde yine Bu nereden başımıza geldi?” dediniz. De ki: “O (bela), kendinizdendir.”

Şûrâ 30: Başınıza gelen herhangi bir musibet kendi ellerinizin yaptığı (işler) yüzündendir. (Allah, hatalarınızın) Birçoğunu da affeder.

Teğâbun 11: Başa gelen her musibet Allah’ın İZNİYLEDİR.  —- Yukarıdaki ayetlerle birlikte değerlendirildiğinde Teğabun 11, Nisa 78’deki “Hayır ve şer Allah’tandır” ifadesini tefsir etmektedir. Bu olgu vurgulanmadan dillerde pelesenk edilen amentü inancı yanlış bir imana sebebiyet verecektir. Kötülüklere biz sebep oluruz, Allah da o sebeplere izin verir. Kötülüğü Allah’a atfetmek ve başımıza gelenlere “kader” demek tamamen yanlıştır.

Bu yazı Çeşitli Konular, Uncategorized, Şirk içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın