Nisa 24’teki evli kadinlar

Bu ayette cariye diye bir şey geçmemektedir. “Eymanu kum” kelimesinin manası “sığıntı” demektir ve meallerde zaten “yeminlerinizin (eyman) sahip olduğu” diye geçmektedir. Cariye kültürünü devam ettirmek isteyen zalimler Enfal 67 ve Muhammed 4 ‘te cariyeik yasaklanmasına ragmen “eymanukum” ile kastedilen cariyelerdir” demişlerdir. Bu tamemen uydurmadır, ihanetir. Burada kastedilen evli kadınlar, müslüman olmak isteyip de kocalarından zulüm gören, çareyi müslümanlara sığınmakta bulan kadınlardır. Cariye olsa neden ayet “mehirlerini verip nikahlayın” desin? Cariyeye mehir verilir mi?
Arapça bir kelime olmasına rağmen Allah neden cariye demiyor da “ma meleket eymanukum” diye lafı dolandırıyor olsun?

Köle kadın manasına gelen kelimesi Kuran’da “emetun” olarak geçmekte ve bunların da nikahlanması gerektiğini bildirmektedir:

Bakara 221: İman etmedikçe müşrik kadınları nikahlamayınız. İman eden bir cariye (emetun), beğendiğiniz müşrik bir kadından kesinlikle daha hayırlıdır. İman etmedikçe müşrik erkekleri de kızlarınızla nikahlamayınız. İnanmış bir köle beğenmiş olduğunuz müşrik bir kişiden kesinlikle daha hayırlıdır. Müşrikler cehenneme çağırır. Allah ise, izniyle cennete ve affa çağırır. Allah, düşünüp anlasınlar diye âyetlerini insanlara açıklar.

Mümtehine sûresindeki şu ayetler, Nisa 24’te bahsedilen durumu daha da açıklamaktadır: “Ey iman etmiş kimseler! Mümin kadınlar göçmenler olarak size geldiği zaman, hemen onları imtihan edin. –Allah onların imanlarını daha iyi bilir.– Artık, eğer siz de onların inanmış kadınlar olduğunu öğrenirseniz artık onları kâfirlere geri döndürmeyin. Bunlar [göç eden mümin kadınlar], onlara helâl değildir, onlar da bunlara helâl olmazlar. Onlara [kâfir kocalarına] sarf ettiklerini verin. Mehirlerini kendilerine verdiğiniz zaman onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur. Kâfir kadınları nikâhınızda tutmayın, sarf ettiğinizi isteyin. Onlar da sarf ettiklerini istesinler. İşte bu, Allah’ın hükmüdür, ki aranızda O hükmeder. Allah çok bilendir, çok iyi yasa koyandır”

Bu yazı Ayetler, Kadınlar ve Peygamberin Eşleri, Uncategorized içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın